Red de Vogel!

SC1 - ext. - boot op sloot – ochtend

We zien een sloot in de Weerribben (een gebied vlakbij de Noordoostpolder met veel sloten en bebossing). In de mist zien we een man in een verouderde polyester fluisterboot terwijl hij aanlegt bij een paal in het water.

Het geheel doet aan als een decor. Het wereldje is lijkt wel afgesloten.

SAM (een kwieke gepensioneerde man van 70 jaar met een licht Noord Nederlands accent,  overwegend grijs haar, een oude spijkerbroek en een donkere kabeltrui) trekt bij de paal een fuik uit het water, haalt er een paling uit en stopt deze in een kist die met een zware plank is afgedekt. Hij laat de fuik weer zakken en vaart  een eind verder. We zien een andere paal opdoemen uit de mist. SAM legt weer aan en trekt opnieuw een fuik uit het water, deze is leeg. Terwijl SAM verder vaart trekt de mist langzaam op. Hij haalt weer een paling uit een fuik.

De mist is bijna helemaal opgetrokken. SAM vaart nog steeds op de sloot als we een boerderijtje voor hem zien opdoemen, het is duidelijk dat hij daar naartoe moet.

Plotseling stort een groot wit ding zich met een doffe knal op het fluisterbootje. SAM valt bijna van het bootje en hij trekt zijn hand van de motor, waardoor deze afslaat. Als het bootje zo goed als stil ligt staat SAM op om de witte vogel te bekijken. De vogel staat alweer op, maar doet geen poging weg te vliegen. SAM staat te wiebelen op zijn bootje en kijkt onderzoekend naar de vogel die veel op een grote meeuw lijkt, maar hij weet niet wat het is en wat hij er mee moet. Hij probeert met wilde armgebaren het dier weg te jagen.

SAM

Sjoe, sjoe.................naar huis...sjoe.

De vogel kijkt geschrokken naar de man, maar blijft gewoon zitten.

SAM kijkt moeilijk en gaat weer zitten.

SAM

Heb je honger?

SAM haalt vanonder de deksel een paling uit de kist en houdt deze voor de bek van de vogel. Deze twijfelt, maar slokt vervolgens toch de hele paling naar binnen.

SAM ziet het gebeuren met verbazing aan, maar zet toch zijn hand weer op de motor en vervolgt de weg naar de aanlegsteiger bij het boerderijtje. Hij meert aan en bukt zich om de kist op te pakken. Met de zware kist loopt hij over de steiger naar de deur van de woning. Als hij de kist naast een fiets bij de deur heeft geplaatst kijkt hij achterom en ziet de vogel nog op dezelfde plaats op het bootje zitten. Hij trekt zijn laarzen uit en zet deze naast de kist bij de deur. Op zijn sokken loopt hij naar binnen.

SC2 – int. – keuken – dag

SAM komt de keuken binnen, het is een ouderwetse keuken met veel bruin en beschilderde bordjes aan de muur. Hij loopt richting een raam en kijkt erdoor naar buiten we kijken met hem mee en zien hoe de vogel nog steeds op het bootje zit.

SAM gaat aan de keukentafel zitten die is gedekt voor één persoon. Hij legt een beschuit op zijn bord en legt er een plak kaas op. Hij eet de beschuit half op terwijl hij duidlijk aan het piekeren is ineens staat hij op en loopt uit beeld, na een paar seconden gaat hij weer aan de tafel zitten met een vogelboekje. Hij slaat het boekje open bij de meeuwen. Hardop in zichzelf pratend leest hij een fragment voor over de grote mantelmeeuw.

SAM

Grotere uitvoering.......zeldzamer op vlakke stranden en in het binnenland..... .....doortrekker......

Terwijl SAM zich verdiept in het vogelboekje komt ANNIE ( de huishoudster van SAM, klein druk vrouwtje van 60 jaar met een licht Noord Nederlands accent) de keuken binnen, ze heeft net een schort omgedaan en knoopt deze vast achter haar rug.

ANNIE

Goedemorgen

SAM

Morgen Annie

Terwijl ze een teiltje in de wasbak zet, de kraan opendraait en met de afwas die op het aanrecht staat begint te pakken praat ze honderduit

ANNIE

Nog veel opgehaald vanochtend? Henk had niet veel. Maar ja, hij heeft weer zo’n last van die migraine, hij slaat de helft over, hoeft ie niet zo lang buiten te zijn.Binnen een half uur is ie klaar. Die kou is ook niet goed voor z’n migraine, ’t ligt natuurlijk ook aan de tijd van het jaar, Henk kan niet eens de volière schoon houden, kan ik alle kanariepoep verzamelen. (begint te schateren om haar eigen grap) Kom ik thuis kan ik weer schoonmaken. Heeft ie nu ook nog zebravinken gekregen van de kleinkinderen, heel leuk hoor, maar ik ben er druk mee en fluiten doen ze toch niet. Zeg Sam, waar komt die Albatros eigenlijk vandaan?Ik dacht, wat zie ik toch. Wat heeft ie nu weer meegenomen, zit die vogel daar. Ik ben snel..............

SAM kijkt op van zijn boekje en onderbreekt ANNIE

SAM

Grote Mantelmeeuw, kijk maar.

SAM wijst naar een plaatje in zijn boekje.

ANNIE

Nee joh, kijk dan naar die grootte, wat staat er...... 80 centimeter, heb je wel goed gekeken naar die vogel. Hij heeft een spanwijdte van zeker 3 meter. Ik zeg het je Sam, het is een albatros. Vraag maar aan Henk, we hebben ze nog gezien op Gran Canaria, iets kleiner, maar groter dan een meeuw. Die ben je nog niet kwijt, misschien wil Henk hem wel voor je plukken, heb je er nog iets aan.

ANNIE loopt uit beeld terwijl ze aan het praten is, we horen het geluid van een stofzuiger in een andere kamer.

SAM zoekt in zijn boekje naar de albatros. Weer leest hij hardop in zichzelf een fragment voor uit het boekje.

SAM

Familie van de stormvogels.....zuidelijk halfrond........tot 3meter50

SAM staat op van de tafel en loopt weer naar het raam. Het regent, maar de albatros zit nog steeds op dezelfde plaats op het bootje. SAM loopt naar buiten.

SC3 – ext. – steiger – dag  

Hij trekt bij de deur zijn laarzen weer aan. Hij haalt een paling uit de kist en loopt ermee richting de albatros. SAM legt een plank met de ene kant op de boot en de andere kant op de steiger en probeert met de paling de albatros de steiger op te lokken. De vogel kijkt naar de paling, loopt er naar toe en schrokt de paling naar binnen. De albatros staat nu op de steiger.

SAM

Dit moet genoeg zijn, een windvlaag en je kunt gaan!

SAM loopt naar de kist met palingen en zet deze achterop de fiets en sjort het geheel vast met snelbinders, hij stapt op de fiets en rijdt weg.

De albatros blijft op de steiger staan terwijl de regen langzaam ophoudt.

SAM komt weer terug met de kist. Hij tilt deze van de fiets waarbij het duidelijk is dat de kist nu leeg is. SAM ziet dat de albatros er nog staat en kijkt er even naar terwijl hij naast zijn fiets staat. Hij begint langzaam te rennen richting de vogel en spreidt zijn armen terwijl hij hem nadert. Voorovergebogen rent hij op de albatros af om hem weg te jagen. De vogel blijft roerloos zitten. SAM moet moeite doen om op tijd te stoppen voor het einde van de steiger.

SAM kijkt vermoeid en loopt weer naar binnen zonder nog aandacht aan de albatros te besteden.

SC4 – int – keuken – dag

SAM loopt de keuken weer in en roept.

SAM

Annie!

ANNIE komt al aangelopen vanuit de andere kamer en we horen haar buiten beeld al antwoorden.

ANNIE

Joehoe, kom eraan. Moet ik de bovenverdieping ook afstoffen, of vind je dat..

SAM

Annie, hoe krijg ik dat dier hier levend weg. Hij begint me op mijn zenuwen te werken. Hij wil me iets duidelijk maken, ik word er bang van.

ANNIE

Volgens mij heb je ook last van het weer. Als Henk hem niet hoeft te plukken kun je hem het beste van het dak gooien (begint weer te schateren om haar eigen grap) dat werkt ook met kanaries. Als ze moeten dan vliegen ze wel. Ga nu maar eten, dat dier verdwijnt wel weer.

SAM gaat aan de tafel zitten die gedekt is voor één persoon. Hij neemt plaats achter een bord met rode kool, aardappels en een kippepootje.

ANNIE

Tot zaterdag.

SAM antwoord niet als ANNIE vertrekt. Hij begint te eten.

SC5 – ext – steiger – dag/schemer

We zien de albatros nog steeds in de motregen op de steiger zitten en het wordt langzaamaan donkerder. Het is nu schemer en we zien hoe SAM geïrriteerd naar buiten komt. Hij loopt naar de achterkant van de boerderij. Als hij weer terugkomt heeft hij een gedroogde vis bij zich. Hij lokt de albatros mee naar de zijkant van de schuur waar een grote plank ligt. Hij gooit de vis op de plank en de albatros grijpt de vis. SAM begint aan een touw te trekken.

De plank blijkt met een touw vastgemaakt aan een takel boven de hooizolder van de boerderij. Heel langzaam zien we de grote vogel, die niets aan de situatie probeert te veranderen, op het plankje naar de nok van de boerderij gaan, waar de rit ophoudt.

SAM maakt het uiteinde van het touw vast aan een groot betonblok. We zien hoe de wind door zijn haren waait. De vogel blijft eerst rustig zitten, heft dan zijn hoofd en stort zich vervolgens in de diepte, maar hij vangt een windvlaag onder zijn vleugels. We zien hem wegzweven op de wind.

SAM kijkt tevreden hoe de vogel vertrekt.

SC6 – ext – boot op sloot – ochtend

Het is een stralende ochtend en we zien een verouderd polyester fluisterbootje aan een paal in een sloot in de Weerribben liggen. SAM haalt een paling binnen. Hij gooit de fuik weer uit en start de motor. Hij geniet zichtbaar van de mooie natuur en vaart rustig met zijn hand op de motor. Bij de volgende paal meert hij aan en haalt een fuik omhoog. Er komt een hele dikke paling tevoorschijn. Tevreden inspecteert SAM de aal. Plotseling duikt de albatros weer op de boot. Hij grijpt de paling bij SAM uit de hand en slikt deze rustig door.

De albatros zit weer bij SAM op de boot. SAM is vuurrood. Woedend schreeuwt hij ;

SAM

Jij ondankbare vogel. Nu mag Henk je helpen.

We zien hoe SAM in zijn bootje afdrijft. Hij grijpt de vogel met één hand rond zijn kop en één hand onderaan zijn nek. Met een ferme ruk trekt hij de kop van de albatros eraf. Er spuit bloed op het gezicht van SAM. Terwijl het beeld rood is zien we een dikke boom opdoemen die over de sloot ligt. Het beeld wordt zwart.

We zien het onthoofde lichaam van de albatros in het water liggen.

Vervolgens zien we een totaal waarbij het lichaam van Sam al even levenloos met het hoofd naar beneden in de sloot ligt. Het bebloede bootje drijft langzaam het beeld uit. Er verschijnt een gedicht over het beeld met de twee lijken;

“ik riep het onheil over ons,

‘k was in des duivels macht

toen ik de vogel doodde die

ons wind en daarmee redding bracht.

‘Ellendige’, zei men aan boord,

‘jij hebt die albatros vermoord.’

                        Samuel Taylor Coleridge

Het beeld wordt rood, terwijl het gedicht nog even blijft staan.


Op dit werk is de Creative Commons Licentie van toepassing.