Zorgenkindje

SC1-EXT-schuurtje in tuin-Dag1

We zien een piepklein tuintje achter een laagbouwappartementencomplex. In het tuintje staat ook nog een schuurtje. In het schuurtje is de wand aan de achterkant volgebouwd met konijnenhokken, in elk van de zeven hokken zit een gezonde witte Vlaamse reus. FRANK, een zwakbegaafde man van 35, is aan het werk in zijn fietsenschuurtje. Hij geeft de konijnen allemaal heel precies een afgemeten bakje voer en een schoon bakje met water. Als FRANK klaar is met het voeren sluit hij het laatste hok af en loopt het schuurtje uit, naar de achterdeur van zijn huis.

SC2-INT-woonkamer-Dag1

PETRA, een zwakbegaafde vrouw van 35 en tevens de vrouw van FRANK, zit aan de tafel in de ietwat lege woonkamer. Ze opent een envelop waarin een kaart zit met een grote ooievaar erop. PETRA staat op en loopt naar een prikbord dat tussen de woonkamer en de open keuken hangt. Ze prikt de kaart op het prikbord tussen een aantal andere geboortekaartjes en foto's van baby's.

Petra (op een verwijtende toon)

Waarom hebben wij eigenlijk geen kind, Frank?....

We zijn al vijf jaar samen hoor! Wij moeten nu ook een kind !

FRANK is gaan zitten en leest wat in een tijdschrift en antwoord een beetje ongeïnteresseerd.

Frank

Ja, eigenlijk zou het wel moeten. We zijn toch niet voor niets getrouwd?!

Ik zal Marjan morgen wel even zeggen dat we een kind gaan maken.

PETRA is inmiddels weer gaan zitten en bladert samen met FRANK door de post.

SC3-INT-woonkamer-Dag2

MARJAN, de 40-jarige vaste begeleidster van FRANK en PETRA, komt met een pot thee vanuit de keuken lopen en gaat al pratend tegenover FRANK en PETRA zitten.

Marjan (op een bezorgde maar gehaaste toon)

Het is niet zomaar iets hoor. Het kost tijd, heeel veeel tijd. Elke minuut van de dag moet je klaar staan. Als ie huilt moet je weten waar dat door komt. Hij moet ook dingen leren, zoals lopen en praten. Dat kost allemaal veel tijd en je hebt nooit een pauze wanneer jij dat wilt. Oh en slaap, dat kun je de eerste weken ook wel vergeten, elke nacht wordt je minstens een paar maal wakker gehuild.

Frank (onderbreekt Marjan verontwaardigd)

Ik zorg toch ook voor de konijnen. Pa is altijd tevreden met kerst.

Marjan

Elke dag een handje voer en een bakje schoon water is natuurlijk ook niet zo moeilijk. Je hoeft niet de hele dag in het schuurtje te staan om ze te volgen.

Petra (onderbreekt Marjan lomp)

Maar wij kunnen ook kinderen krijgen, waarom moet ik dan altijd die pil van je slikken? Ik stop er gewoon mee hoor! Jij hebt helemaal niets over mij te zeggen!

Marjan (nog iets gehaaster)

Oh Petra,ik ga je niets verbieden, ik wil alleen dat je weet hoeveel verantwoordelijkheden een kindje met zich meebrengt, je zit er wel 18 jaar aan vast. Stop nou niet meteen met die pil. Doe anders eerst een test....

MARJAN staart een beetje door het woonkamerraam naar buiten in de richting van de konijnenhokken terwijl ze dit zegt.

Petra

Ik hoef helemaal niets te testen!

Marjan (vervolgt)

...neem een konijn! Ja, doe dat. Haal een konijn uit zijn hok en zorg er de komende week voor alsof het jullie kind is. Houd hem de hele dag in de gaten. En zet midden in de nacht de wekker om nog even te controleren of hij slaapt.

MARJAN kijkt op haar horloge en staat gehaast op.

Marjan

Ik moet weg jongens, ik moet nog meer mensen bezoeken. Morgen kom ik langs om te kijken hoe het gaat. Veel succes he. doei

MARJAN loopt gehaast weg.

SC4-INT-woonkamer-Dag2

FRANK loopt door de tuindeur de woonkamer in. Hij draagt een Vlaamse reus in een dekentje op zijn arm.Hij komt met een glimlach op zijn gezicht binnen.

Frank

Het is een jongetje!

Hij geeft het konijn aan PETRA, die is opgestaan van de bank. Samen staan ze glunderend naar het diertje te kijken.

SC5-INT-woonkamer-Dag2

Er volgt een reeks van rustige beelden waarin FRANK en PETRA op verschillende plekken in het huis liefdevol verschillende verzorgende handelingen uitvoeren.

* FRANK en PETRA doen met enig geklungel, maar wel heel geconcentreerd, het konijn een luier om in de badkamer.

* FRANK leest een verhaaltje voor op de bank, terwijl PETRA 'Ouders van nu' doorbladert.

†PETRA doet op een lief bedoelde manier een grote blauwe strik net iets te strak om de nek van het konijn.

SC6-INT-woonkamer        -Dag3

We zien FRANK en PETRA niet, maar ze staan in de slaapkamer ruzie te maken. FRANK loopt uiteindelijk de kamer uit in de richting van het schuurtje. In zijn hand heeft hij het dekentje dat is dichtgeknoopt tot een pakketje. We volgen FRANK vanachter het woonkamerraam. FRANK loopt het schuurtje in en komt even later weer naar buiten met het konijn op de arm in het dekentje. Hij doet de schuurdeur op slot met een sleutel uit zijn broekzak en loopt de woonkamer in.

Frank

Kijk, niets aan de hand!

FRANK gaat naast PETRA op de bank zitten, ze zeggen niets tegen elkaar, maar de twee veranderen na enkele ogenblikken duidelijk van gemoedstoestand. Vertederd kijken ze nu naar het konijn en de sequentie van rustige beelden vervolgt.

*FRANK geeft vanuit de keuken een flesje warme melk dat PETRA vervolgens aan het konijn voert.

*FRANK en PETRA zitten op de bank het konijn te aaien terwijl een vrouw, HANNY, in thuiszorgkleding op de achtergrond het huis aan het stofzuigen is. MARJAN komt binnen. Ze prikt een lijst op het prikbord, pakt het konijn even op om hem te bekijken, ze aait hem nadat ze hem terug heeft gezet tussen FRANK en PETRA en verdwijnt dan gehaast.

*FRANK en PETRA zitten op de rand van hun bed en zingen een liedje voor het konijn, terwijl ze hem aaien.

†PETRA en FRANK gaan in bed liggen met het konijn tussen hen in.

SC7-INT-woonkamer-Dag4

We volgen FRANK weer vanachter het woonkamerraam. Hij loopt in zijn pyjama met een bundeltje, gemaakt van het dekentje, naar het schuurtje. Hij opent het schuurtje en komt even later met het konijn, dat boven het dekentje uitkijkt, weer naar binnen gelopen. Offscreen horen we hem in de slaapkamer hard met PETRA praten.

Frank (offscreen)

We moeten dit samen doen hoor! Doe ook eens wat!

Petra (offscreen)

Ik heb dit niet bedacht!

Frank (offscreen)

Ik ook niet hoor!

Petra (offscreen)

Ik heb hier helemaal geen zin in!

PETRA komt kwaad uit de slaapkamer gelopen met het konijn half onder haar arm. Dan vervolgt de sequentie met de rustige beelden weer, maar nu is de sfeer iets grimmiger.

*PETRA zet het konijn op het keukenaanrecht en begint hem grondig te borstelen.

FRANK en PETRA zitten op de bank achter grote stapels met ordners. MARTIN, een man die hen helpt met de administratie, zit naast FRANK, met een rekenmachine. FRANK heeft er moeilijk mee, wat te zien is aan zijn blik. De man is druk aan het bladeren en heeft verschillende polis en belastingpapieren in zijn hand. Terwijl MARTIN met FRANK de administratie doorneemt kijkt PETRA met het konijn op haar schoot naar “De Bevalling”. MARTIN kan het geluid van de televisie maar moeilijk overstemmen.

MARTIN

Je moet die dingen wel bewaren Frank, ik heb je dat al vaker gezegd.

Oh wacht, hier ligt het.

*PETRA voert een potje babyvoeding aan het konijn.

†FRANK doet het konijn in een badje en loopt even weg als PETRA hem roept.

†PETRA droogt het konijn erg ruw af met een handdoek terwijl FRANK er verdwaasd naast staat. Het lijkt wel een soort reanimatie. PETRA heeft een angstige blik in de ogen.

SC8-EXT-schuurtje in tuin-Dag5

PETRA komt het huis uit lopen met het dekentje dichtgeknoopt tot een pakketje. Ze opent de schuur met de sleutel. Ze rommelt wat in het schuurtje en komt weer naar buiten met een blij konijn dat boven het dekentje uitkijkt. Op datzelfde moment komt MARJAN net met haar fiets, waar een kinderzitje voorop zit, door het poortje achter in de tuin. PETRA schrikt op, slaat snel de deur dicht en draait hem in het slot.

Petra

Er zijn criminelen, die deur moet op slot!

Marjan

Oh, nou, kom, dan gaan we naar binnen, ik heb iets belangrijks te vertellen.

PETRA loopt heel snel naar binnen. MARJAN komt er iets rustiger achteraan.

SC9-INT-woonkamer        -Dag5

MARJAN zit weer net als op dag 2 tegenover FRANK en PETRA, maar nu met een konijn tussen hen in. Het stel kijkt een beetje bedrukt. PETRA draait zenuwachtig heen en weer en FRANK slaat gehaast de bladzijden van een tijdschrift om.

MARJAN kijkt serieus in haar map met aantekeningen.

Marjan

Nou jongens...

Terwijl PETRA en FRANK haar nu achterdochtig gadeslaan, kijkt Marjan op met een glimlach op haar gezicht.

Marjan

...het is goed zo. Ik kon niets negatiefs opmerken en ik heb bij MARTIN en HANNY navraag gedaan en jullie hadden constant de volle aandacht voor het konijn. Ik heb dus goed nieuws.

MARJAN pauzeert even, PETRA en FRANK krijgen nu ook een voorzichtige glimlach op hun gezicht

Marjan

Jullie mogen je gaan voorbereiden op het krijgen van een kindje.

FRANK en PETRA springen op en omarmen MARJAN. Als PETRA weer wil gaan zitten waarschuwt MARJAN even glimlachend dat het konijn nog op de bank ligt.

Marjan

Pas even op, ik kan de uitslag zo terugdraaien!

PETRA kijkt ineens heel verschrikt.

Marjan

Nee joh, jullie hebben het uitstekend gedaan. Ga vooral zo door!

MARJAN trekt haar jas aan en loopt al richting de buitendeur.

Marjan

Succes dus met inlezen en voorbereiden.

...Oh het is dinsdag, vergeet je het afval niet Frank?!

Tot morgen...doei

FRANK loopt met MARJAN mee naar buiten om haar uit te zwaaien. Als het poortje weer dicht is opent FRANK het schuurtje. De deur blijft open staan en we horen een overstemmend geluid van vliegen uit het schuurtje komen. FRANK pakt een vuilniszak en we zien hoe hij een dood konijn in een vuilniszak doet, en nog een, en een met een grote blauwe strik om. Hij pakt door tot de hele stapel met zes dode konijnen in de vuilniszak zit. FRANK knoopt de zak dicht en loopt het poortje uit.


Op dit werk is de Creative Commons Licentie van toepassing.